183 ученици от Украйна, записани в български училища, получават допълнителни онлайн уроци

...
183 ученици от Украйна, записани в български училища, получават допълнителни онлайн уроци
Коментари Харесай

МОН: Учениците от Украйна се приобщават добре

183 възпитаници от Украйна, записани в български учебни заведения, получават спомагателни онлайн уроци по разнообразни предмети. Част от децата вече са взели сертификати след сполучливо преминато образование. Това оповестиха от МОН.

Възможност за това им дава планът " Равен достъп до учебното обучение в изискванията на рецесии “, финансиран от Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове.

Най-много украински възпитаници, включени в спомагателни образования, има в три учебни заведения – СУ " Димчо Дебелянов “ във Варна, ОУ " Пейо Яворов “ в Бургас и СУ " Неофит Рилски " в Банско.

Във варненското учебно заведение от малко над 30 възпитаници от Украйна допълнителни уроци имат 19, заяви шефът Калина Нушева. Предметите, които са учат, са български език и литература и български език като непознат.

Най-много са първокласниците – 8. " По-малките по-бързо се оправят с езиковата преграда и по-лесно се приспособяват. Обичливи са и желаят да прегръщат всеки един от нас, когато го видят по коридора на учебното заведение “, показа госпожа Нушева.

Учениците от Украйна към този момент са се приобщили към учебния живот. Освен в спомагателни образования те се включват и в занимания по ползи – шах, танци и други по Национална стратегия " Заедно в изкуствата и в спорта “ на МОН децата от групата по бални и латиноамерикански танци, измежду които и две с украински генезис, са спечелили първо място на народен фестивал.

" Успяваме да им осигурим спокойна среда, а от тяхна страна срещаме предпочитание за приобщаване. Някои споделят, че им липсват приятелите и нашите психолози интензивно работят с тях ", сподели още шефът на СУ " Димчо Дебелянов “. Осем от учениците към този момент са завършили спомагателното образование и имат издадени документи.

Учениците от Украйна в учебно заведение " Пейо Яворов “, включени в спомагателни образования, също са 19. И тук издадените документи са осем. Всички образования са по български език и литература. Седем са учителите, които дават уроци на децата, сподели шефът Мара Георгиева.

Тези спомагателни образования им оказват помощ да се оправят по-добре и с останалите предмети, добави тя. Учениците са амбициозни и желаят да реализират все по-високи резултати, сподели още шефът.

В Средно учебно заведение " Неофит Рилски " в Банско децата от Украйна, включени в спомагателни образования, са 18. Предметите са български език и литература и математика.

В поддръжка на приобщаването на децата от Украйна Министерството на образованието и науката създаде и образователно пособие за проучване на български език като непознат. То е предопределено за възпитаници от първи до четвърти клас, търсещи или получили протекция в страната ни и мигранти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР